Project Details
Abstract Arabic
نظراً لتفشي داء السالمونيلا مؤخراً في الكويت، وفض ا عن تزايد المخاوف بشأن س امة الغذاء، ظهرت الحاجة في قطاع صناعة المواد الغذائية
إلى أهمية وجود تقنيات فعالة تقوم بتعطيل مسببات الأمراض التي تنتقل عن طريق الغذاء. ويمكن ضمان ذلك عن طريق استعمال أغشية
تغليف فعالة قابلة للتحلل مصنوعة من البوليلاكتيد والزيوت العطرية لتأمين س امة الغذاء، وإطالة مدة صلاحية المنتجات الغذائية لا
سيما منتجات الدواجن. إن الهدف من هذا المشروع هو تطوير مواد مبتكرة وجديدة للتعبئة تعمل كمضاد لنمو الميكروبات من خ ال دمج
أنواع من الزيوت العطرية )الزعتر، القرفة، والفلفل الأسود( مع مادة البيتا سايكلودكسترين وذلك في صفيحة نانونية مصنوعة من أكسيد
الجرافين داخل البوليلاكتيد عن طريق عملية البثق والتي تحمل خصائص عازلة وميكانيكية وحرارية المرغوبة جنبا إلى جنب مع نشاطها
المضاد للجراثيم كالإيشيريشيا كولاي فصيلة O157: H7 والليستريا المستوحدة والسلمونيلا التيفِية الفأرِية والعطيفة الصائِمِية. وتعود فائدة
هذا المشروع مباشرة للمستهلكين من خ ال توفير تكنولوجيا التعبئة والتغليف المبتكرة التي يمكنها المحافظة عى س امة الأغذية لأعى
المستويات وتحسين صورة صناعة الدواجن المحلية. والعامل الحاسم في هذا المشروع هو السيطرة عى اط اق الزيوت العطرية المعطلة
للكائنات المسببة للأمراض.
Abstract English
Due to recent Salmonellosis in Kuwait, and the growing concerns regarding food safety, there is the need in the food
industry for effective technologies to inactivate foodborne pathogens on food products. An active packaging based on
biodegradable polylactide and essential oils could ensure food safety and shelf life extension of poultry products. The aim
of this project is to develop antimicrobial novel packaging materials by incorporating essential oils (thyme, cinnamon,
and black pepper)/β-cyclodextrin inclusion complex and graphene oxide nanosheets into polylactide (PLA) via extrusion
process with desirable mechanical, thermal, and barrier properties with strong antimicrobial activity against Escherichia
coli O157:H7, Listeria monocytogenes, Salmonella Typhimurium, and Campylobacter jejuni. The outcome of the project will
directly benefit the consumers by providing an innovative packaging technology which can maintain food safety at the
highest level and improve the image of the local poultry industry. The critical factor in the project is to control release of
essential oils for inactivation of pathogens.
Status | Finished |
---|---|
Effective start/end date | 1/09/19 → 22/05/22 |
Fingerprint
Explore the research topics touched on by this project. These labels are generated based on the underlying awards/grants. Together they form a unique fingerprint.