Optimum use of ground water for sustainable irrigation in Abdally farms.

Project: General ResearchGeneral Research 1997

Project Details

Abstract Arabic

كان الهدف من البحث هو معرفة الكميات المثلى من المياه الجوفية اللازمة للرى وغسيل الأملاح في نطاق الجذور بمنطقة العبدلي الزراعية. بدأ العمل بالمشروع في اكتوبر 1997، وقد تم استخدام كل المعلومات الهيدروجيولوجية والزراعية بالاضافة الى العديد من الرحلات الاستطلاعية للمنطقة عند تصميم خطة جمع عينات المياه والتربة. وقد تم عمل جميع التحاليل الحقلية والمختبرية الكيميائية والفيزيائية حسب المقاييس العالمية. ومن خلال العمل الحقلي فقد تم جمع أكثر من (150) عينة مياه وتربة وحللت جميع هذه العينات خلال فترة الدراسة. ومن ضمن الأعمال الحقلية فقد تم القيام بتجربة أكواب الامتصاص (الأكواب الخزفية) باستخدام أنواع مختلفة من مياه الرى. وقد تم جدولة وتفسير جميع النتائج. وقد استنتجت الدراسة أن هناك تحسنا تدريجيا بشكل عام لنوعية المياه الجوفية باتجاه وسط منطقة العبدلي الزراعية وانه ليس هناك علاقة واضحة ما بين عمر المزرعة وتملح التربة أو المياه. كما أفادت الدراسة بأنه بعد أكثر من أربعين سنة من الرى بالمياه الجوفية فقد تم تصنيف التربة المروية بمنطقة الدراسة بتربة مالحة وعالية القلوية. كما أ,صت الدراسة بمجموعة من المحاصيل التي من الممكن زراعتها باستخدام المياه الجوفية المتاحـة.

Abstract English

The aim of the study was to determine the optimum amount of ground water needed for irrigation and leaching of salts throughout the root zone at Al-Abdally farming area. All related hydro-geological and agronomic information available, in addition to field reconnaissance trips, were utilized to design the ground water and soil sampling plan. Field and laboratory, chemical and physical analyses were accomplished, according to international standards. More than 150 water and soil samples were collected and analyzed during the study period of 16 months. Suction cup experiment was conducted in the field using different types of irrigation waters. It was concluded that there is a gradual improvement of ground water quality towards the center of Al-Abdally farming area and that there was no clear relation between the farm age and soil or water salinity. The study indicated the effect of more than 40 years of irrigation on the soil salinity, where it classified the irrigated soil as saline-strongly sodic. The study recommended a group of crops that can be cultivated using the available ground water and expected yield of these crops.
StatusFinished
Effective start/end date1/10/978/06/99

Fingerprint

Explore the research topics touched on by this project. These labels are generated based on the underlying awards/grants. Together they form a unique fingerprint.