Development, Optimization and Testing the Probiotics in Dairy Calves in Kuwait: Phase II

Project: Applied ResearchApplied Research 2023 Cycle 2

Project Details

Abstract Arabic

مزارع الألبان في الكويت تدار وفق نظام مشدد بسبب الظروف البيئة القاسية للغاية حيث ان هذه الظروف بدورها تضع الحيوان تحت الضغط وتقلل من الطاقة المخزونة لديه فيضعف بدوره الجهاز المناعي ويجعلها أكثر عرضة للإصابة بالأمراض. ويرجع معدل الوفيات المرتفع نسبياً إلى الإصابة بالتسمم المعوي، والإسهال، والالتهاب الرئوي. وكان الحل هو استخدام المضادات الحيوية بنسبة عالية للقضاء على هذه الأمراض إلا انه حل غير آمن حيث أن سوء استخدامها يؤدي لظهور سلالات بكتيرية مقاومة للأمراض في كل من الحيوان والإنسان. في المرحلة الأولى المكتملة من هذا المشروع نجحت الدراسة في عزل عدة سلالات LAB من أمعاء الماشية لاستخدامها كبديل للمضادات الحيوية للسيطرة على مسببات الأمراض المعوية، وتعزيز الإنتاجية وتقليل وفيات العجول. أظهرت العديد من سلالات LAB إمكانات قوية لتطوير منتج تجاري من البروبيوتيك حيث تم تحديد أربع عزلات كمرشحات محتملة لتطوير منتج البروبيوتيك. وقبل النظر في اعتماد البروبيوتيك للإنتاج التجاري هناك حاجة لتقييم البروبيوتيك في المختبر وقبل الفطام لعجول الألبان. حيث شكلت نتائج المرحلة الأولى من المشروع الأساس لدراسات المرحلة الثانية من أجل العمل الأمثل واختبار المنتج في عجول الألبان في الكويت. وتتمثل الأهداف الرئيسية للدراسة في تطوير وسائل فعالة لدراسة التكلفة، والتصميم الهندسي للإنتاج التجاري بما في ذلك تجهيز المنتج النهائي، ودراسة فعالية المنتج النهائي على عجول الألبان ومعدل التطبيق الأمثل وتقدير العمر الافتراضي للمنتج وتقييم تكلفة المنتج النهائي ودراسة الجدوى الاقتصادية الفنية بما في ذلك حجم السوق الحالية والمستقبلية، وسيجري تنفيذ المشروع من خلال ثمان مهام تنفيذية رئيسية. وتبلغ المدة المقترحة للمرحلة الثانية من المشروع 30 شهرا وتبلغ تقديرات الميزانية 175,270 دينار كويتي

Abstract English

Dairy farms in Kuwait are managed in an intensive system due to its extremely arid and harsh environment. These conditions induce animal stress and tend to reduce energy reserves that weaken the immune system, making the animal more susceptible to disease. The relatively high rate of calf mortality is attributed to enterotoxaemia, diarrhea, and pasteurella pneumonia. Very large quantities of antibiotics are fed to animals; a real danger has arisen due to the abuse of antibiotics of producing antibiotic- resistant bacteria that can cause disease in humans and animals. Completed Phase I of this study was focused on dairy calf isolation of lactic acid bacteria (LAB) for utilization as an alternative to antibiotics to control enteric pathogens, enhance productivity, and reduced mortality of diary calves. Several LAB strains showed strong potential for the development of commercial probiotic products. Four isolates have been identified as potential candidates for the development of probiotics for dairy calves. The findings of phase I of project have formed the basis for our phase II studies for producing and testing the newly probiotic product in dairy calves in Kuwait. The main objectives of Phase II study are to select and evaluate the optimal isolates of Lactobacillus sp. for the large-scale production process of the newly developed probiotic product. In addition, to assess the effectiveness of the newly formulated products on local young dairy calves and compare them with the commercial probiotics and to develop a theoretical design for commercial production process of the formulated products and evaluate their economic feasibility based on the current and future market size. The project will be carried out through eight major operational tasks. The proposed duration of phase II of the project is 30 mo. and the budget e
Short titleDevelopment, Optimization and Testing the Probiotics in Dairy Calves in Kuwait: Phase II
StatusActive
Effective start/end date19/08/23 → …

Fingerprint

Explore the research topics touched on by this project. These labels are generated based on the underlying awards/grants. Together they form a unique fingerprint.