Project Details
Abstract Arabic
لتقييم الاستهلاك الحالي من الأكريلامايد عن طريق الغذاء لدى المواطنين الكويتيين، تم القيام بمسح تغذوي وطني لاستهلاك الطعام في الفترة من يوليو 2006 وحتى أبريل 2007 باستخدام استبيان التردد الغذائي الذي غطي 160 مادة غذائية تمثل 13 مجموعة غذائية.و شارك في المسح عينة عشوائية من 1109 أسرة (5490 مشارك) من المحافظات الست يمثلون 0.7% من إجمالي عدد الأسر الكويتية. وباستخدام نموذج الحتمية، كان المتوسط المقدر لاستهلاك الأكريلامايد لإجمالي المواطنين الكويتيين 1.94 ميكروجرام/كجم من وزن الجسم/يوم وضمن التدرج المئوي الـ90 كانت 3.86 ميكروجرام/كجم من وزن الجسم/يوم. كما كانت التقديرات المماثلة التي تقوم على نموذج الاحتمالية 2.15 و 4.29 ميكروجرام/كجم من وزن الجسم/يوم، على التوالي. وفي كلا النموذجين كان متوسط استهلاك الذكور أعلى قليلاً من الإناث كما كان المتوسط المقدر لمجموعات الأعمار لصغار الأطفال هو الأعلى. ففي الكويت تصل نسبة متوسط استهلاك الأكريلامايد عن طريق الغذاء من رقائق البطاطس ومقرمشات البطاطس إلى ما يقارب 46% (أو 0.89 ميكروجرام/كجم من وزن الجسم/يوم) من إجمالي الاستهلاك .أن الاستهلاك المقدر من الأكريلامايد لدى المواطنين الكويتيين بـ 1.94 و2.15 ميكروجرام/كجم من وزن الجسم/يوم، المتحصل عليها باستخدام نموذج الحتمية والاحتمالية، على التوالي كان أعلى من الاستهلاك المعلن في دول أخرى. في حين كان الاستهلاك المقدر للمواطنين الكويتيين مقارباً لـنطاق 2.6 – 3.7 ميكروجرام/كجم من وزن الجسم/يوم المقدر من قبل لجنة الخبراء المشتركة للإضافات الغذائية في منظمة الغذاء والزراعة ومنظمة الصحة عدا انه في الطرف الأعلى من هذا النطاق.
Abstract English
To assess the dietary intake of acrylamide by the Kuwaiti population, a national food consumption field survey was carried out from July 2006 to April 2007, using a food frequency questionnaire (FFQ). The questionnaire covered 160 food items representing 13 food categories. A random sample of 1,109 households (5,490 subjects) participated in the survey.Using the deterministic model, the estimated mean acrylamide intake for the total Kuwaiti population was 1.94 μg/kg bw/d, and the estimated upper 90th percentile was 3.86 μg/kg bw/d. Comparable estimates based on the probabilistic model exposures were 2.15 and 4.29 μg/kg bw/d, respectively. In both models, males had slightly higher mean intakes than females and the young-children age groups had the highest estimated mean intakes. The Kuwaiti population exposure was mainly from potato chips and potato crisps representing ~ 46% (or 0.89 μg/kg bw/d) of the total intake. The estimated Kuwaiti acrylamide intake of 1.94 and 2.15 μg/kg bw/d derived using deterministic and probabilistic models, respectively, was higher than that reported by other countries but was within the international weighted mean intakes of 2.6 – 3.7 μg/kg bw/d estimated by Joint Food and Agriculture Organization and World Health Organization Expert Committee on Food Additives (JECFA), albeit at the upper end of the range.
Status | Finished |
---|---|
Effective start/end date | 1/10/05 → 10/09/08 |
Fingerprint
Explore the research topics touched on by this project. These labels are generated based on the underlying awards/grants. Together they form a unique fingerprint.