Project Details
Abstract Arabic
إن معدل النفوق العالي خلال المراحل المتقدمة ليرقات ويوافع سمك السبيطى يحدث بسبب البكتريا الضارة
(Teng et al.,1999). إن استخدام البكتريا النافعة في الزراعة البحرية لغرض السيطرة على الأمراض بدأت تأخذ اهتماما متزايداً، وذلك لان تعدد استخدام المضادات الحيوية قد يؤدى إلى تطور سلالات بكتيرية مقاومة للأمراض (Vine et al., 2006) ولذلك فإن الحاجة إلى طرق بديلة كالبكتريا النافعة قد تكون ضرورية. إن الهدف العام للمشروع هو وضع بروتوكول لعزل واختيار البكتريا النافعة الأصلية من بعض الأسماك المستزرعة والبحرية وذلك اعتماداً على الفحص التضادى ضد البكتريا الضارة وقابلية البكتريا النافعة للالتصاق في الخلايا الطلائية لأمعاء السبيطى وإنتاج المواد النافعة. وأيضاً تم تقييم مدى تأثير كل من البكتريا النافعة الأصلية والتجارية على معدل البقاء والنمو والاستجابة المناعية ومقاومة المرض ليرقات سمك السبيطي. وأيضاً على أداء النمو للغذاء الحي (الدولابيات). تم عزل عدة أنواع من البكتريا النافعة الأصلية من سمك الزبيدي، الهامور، سرطان البحر الأزرق،النويبى والشعم المستزرع. أثبت الفحص التضادى بأن البكتريا النافعة الأصلية المعزولة من الشعم المستزرع والتى أعطيت الرمز (ShPB5)أظهرت تأثير حقيقي ضد كل البكتريا الضارة من نوع الفيبريو بينما البكتريا النافعة التجارية (LD) Lactobacillus divergens أظهرت تأثيراً لمعظم البكتريا الضارة. باستخدام تقنية PCRو 16s rDNA تم تعريف (ShPB5) بـ Bacillus subtilis وأيضاً تم إثبات أَنَ لها القابلية لإنتاج مادة البكتيروسين المضادة للبكتريا الضارة. أظهرت النتائج أن (ShPB5) وLD زادا معدل النمو للغذاء الحي ومعدل البقاء ليرقات السبيطى. وأثبتت النتائج أيضاً بأن تغذية يرقات ويوافع السبيطى بكل من (ShPB5) و (LD)والخليط من ShPB5) وLD) زاد من معدل بقاء اليرقات ومعدل نمو اليوافع وعزز الاستجابة المناعية كما تبين من فحص التحدى وأيضاً إلى زيادة الجلوبيولين المناعي، نشاط الليسوزايم والابتلاع وComplement وأثبتت أيضا قابلية (ShPB5) وShPB5) وLD) من الالتصاق بطلاء أمعاء السبيطى والذي تم إثباته من خلال تقنية كيمياء الأنسجة المناعية وفحوص الالتصاق المخبرية.
Abstract English
High mortality rates during larval and early fry stages of sobaity Sparidentex hasta are mainly caused by bacterial pathogens (Teng et al., 1999). The use of probiotics for disease control in aquaculture is an area of increasing interest, as the frequent use of antibiotics is causing concern over the possible development of antibiotic-resistant bacteria (Vine et al., 2006). Therefore, alternative method such as probiotics is needed to be applied. The overall aim of the research project was to setup a protocol for the isolation and selection of potential probiotic bacteria from some cultured and wild fish based on their in vitro antagonism towards bacterial pathogens, adhesion to intestinal epithelium and production of beneficial compounds. Also, to determine the effect of the selected autochthonous and commercial probiotics on the survival, growth, disease resistance and immune responses of sobaity larvae and fry and the growth performance of live feed (rotifers). Several autochthonous probiotics were isolated from wild zobaidy, hamoor, blue crab, newaiby and cultured shaem. By using PCR and 16s rDNA, the ShPB5 been identified as Bacillus subtilis with the ability of producing antibacterial bacteriocin. The autochthonous ShPB5 isolated from shaem showed significant in vitro antagonism ability against all pathogenic Vibrio spp tested and the commercial L. divergens to most pathogens. They also enhanced the growth performance of live food and survival of sobaity larvae. The results also showed that dietary administration of ShPB5, L. divergens and mixed probiotics (ShPB5 & L.divergens) increase the larvae survival rate, fry growth rate and enhancement of the immune response as indicated by the pathogen challenge test and increase in immunological parameters (Immunoglobulin, lysozyme, phagocytosis and alternative complement). Also, their adhesion ability to the intestinal epithelium was confirmed through immunohistochemistry and adhesion assays.
Status | Finished |
---|---|
Effective start/end date | 1/06/07 → 9/07/09 |
Fingerprint
Explore the research topics touched on by this project. These labels are generated based on the underlying awards/grants. Together they form a unique fingerprint.