Selection of Olive Varieties for Greenery and Fruit Production in Kuwait - Phase 2: Standardization of Cultural Practices

Project: General ResearchGeneral Research 2009

Project Details

Abstract Arabic

يعتبر زيت وثمرة الزيتون من المأكولات الصحية المفيدة، ولذلك فإن استهلاكها يتزايد بشكل مستمر حتى في البلاد التي لا تحتوي مثل هذه العادات الغذائية. وتعتبر شجرة الزيتون دائمة الخضرة ولها القدرة على المساهمة في التخضير والإنتاج أفضل من أي شجرة أخرى في الظروف المناخية القاسية. كما تُعتبر شجرة الزيتون من الأشجار القديمة والهامة في الوطن العربي. وقد تم إدخالها إلى دولة الكويت في عام 1985 بغرض استخدامها في المشاريع التجميلية، وقد وجد أنها تستطيع تحمل التربة المحلية والظروف المناخية القاسية بنسبة أكبر من نظيراتها من النباتات المدخلة. لذلك قام معهد الكويت للأبحاث العلمية بالبدء بمشروع لتطوير زراعة شجرة الزيتون والاستفادة من مردودها المادي على المدى الطويل. وقد انتهى المعهد من تنفيذ المرحلة الأولى للمشروع، التي تم فيها الانتهاء من عملية المسح لأشجار الزيتون المحلية وتم انتقاء الأنواع الجيدة من 56 نوعاً مدخلا من مصادر عالمية مختلفة، وجرى اختبارها في موقعين مختلفين. كما تم تقييم أداء الأنواع المختارة من أشجار الزيتون في الظروف الساحلية التي تمتاز بملوحة التربة والكميات القليلة من مياه الري. ويتضح من خلال النتائج التي تم التوصل إليها أن هناك إمكانات كبيرة لإنتاج ثمار الزيتون في هذه الظروف، مما يشجع على عمل المزيد من الدراسات لدعم ومواصلة استزراع هذه الشجرة في الكويت. لذلك يقترح المعهد القيام بالمرحلة الثانية من المشروع لمواصلة دراسة بعيدة المدى يتم من خلالها تقييم الأشجار المحلية الجيدة والأشجار المدخلة بالإضافة إلى وضع مقاييس موحدة للإكثار الخضري بغرض الإنتاج التجاري في دولة الكويت. إن هذه المرحلة- وهي المرحلة الثانية من المشروع- ستكون مدتها ثلاث سنوات وتحتوي على ثماني مهام: مرحلة الإعداد، التقييم الحقلي لكل من الأنواع المدخلة والمحلية الجيدة، توحيد تقنيات الإكثار الخضري، قياس وتصميم معدل تبخر الماء من أشجار الزيتون في الحقل، دراسة حول إدارة مياه الري، دراسة كثافة النباتات والمنطقة المظللة من الأشجار، دراسة حول الأسمدة المضافة وتجميع البيانات وكتابة التقارير. وستتم الاستفادة من الأنواع المختارة والتقنيات المطورة في المشروع؛ كما أن المعلومات الناتجة من المشروع ستدعم عملية إنتاج ثمار الزيتون المربحة في دولة الكويت بشكل مستمر، علاوة على فائدتها في توفير المعلومات للاستخدام في الدراسات المستقبلية. سوف يتم التعاون مع شركة المشروعات السياحية لتنفيذ المشروع، حيث ستقوم بتقديم المساعدات العينية له. كما سيقوم المركز العربي لدراسات المناطق الجافة والأراضي القاحلة (ACSAD) بتقديم شتلات شجرة الزيتون لتنفيذ مشروع استزراع أشجار الزيتون، وستقوم جامعة بيروجيا في إيطاليا بتقديم التوجيهات العلمية.

Abstract English

Olive oil and table olives are considered health foods and hence its consumption is steadily increasing even in countries that do not have such a tradition. It is a hardy evergreen crop that is capable of producing better greenery impacts and yields than most other crops under harsh growing conditions. Olive is also an ancient and important fruit crop of the Arab region. It was introduced into Kuwait as an ornamental plant in 1985 and was found to tolerate Kuwait’s harsh environmental conditions and soils better than other introduced species. Therefore, Kuwait Institute for Scientific Research (KISR) initiated a comprehensive research program to develop sustainable and profitable olive growing in Kuwait. Under this program, KISR completed the first phase of a project in which local olive plantations were surveyed and superior plants were selected and fully characterized, besides introducing 56 cultivars from various sources. These are currently under testing at two locations. Behavior of selected cultivars to irrigation water salinity and induced water stress were also assessed under coastal conditions. The results of these investigations demonstrated enormous potential for table olive production in Kuwait, necessitating further studies to standardize cultural practices for sustainable olive growing in the country. Therefore, this project, apart from continuing long-term evaluation of superior cultivars, will aim at standardizing cultural practices for commercial growing of olives in Kuwait. The project will include eight tasks: mobilization, field evaluation of cultivars, measurement and modeling of evapotranspiration of olive orchards, irrigation management study, planting density and canopy management, fertilizer study, pre-feasibility study and reporting. The potential cultivars and genotypes selected, techniques developed and the technical information generated in the project will support and sustain profitable olive growing enterprise in Kuwait as well as assist in the identification of future research needs in this crop. This project will be implemented with the cooperation of Touristic Enterprises Company, which will provide in-kind support to the project. The planting materials for establishing experimental olive plantations will be provided by Arab Center for the Studies of the Arid Zones and Drylands (ACSAD), while the University of Perugia will render technical advice.
StatusFinished
Effective start/end date1/10/1019/01/14

Fingerprint

Explore the research topics touched on by this project. These labels are generated based on the underlying awards/grants. Together they form a unique fingerprint.