Assessment of Lactic Acid Bacteria as a Bio-Preservative for Improving the Shelf Life and Quality of Fresh Fish Products

Project: Applied ResearchApplied Research 2023 Cycle 2

Project Details

Abstract Arabic

تعتبر الأسماك والمنتجات السمكية مغذية ولكنها قابلة للتلف بشكل كبير. أثارت عدة خلافات مثبتة (مقاومة مضادات الميكروبات والمخاوف الصحية) متعلقة باستخدام المواد الحافظة الاصطناعية مخاوف تلوح في الأفق. ويتزايد الطلب على الأسماك والمنتجات السمكية النظيفة المعالجة والمحفوظة بشكل طبيعي. أظهرت المستقلبات المشتقة من الكائنات الحية الدقيقة قدرات حفظ متنوعة حيال تلف الأسماك والمنتجات السمكية. وأصبحت بكتيريا حمض اللاكتيك ذات إمكانات البروبيوتيك مطلوبة بشدة من قبل المستهلكين في جميع أنحاء العالم بسبب قابليتها للتطبيق على نطاق واسع. الهدف من المشروع المقترح هو عزل وتوصيف بكتيريا حمض اللاكتيك من الأسماك والتحقق من إمكانية استزراعها غير الخلوي لتحسين العمر الافتراضي للأسماك. وستشمل منهجية الدراسة المقترحة فحص العديد من عينات الأسماك ورواسب المانغروف بحثا عن بكتيريا حمض اللاكتيك، وباستخدام طريقة الاستزراع التقليدية والطريقة الوراثية. سيتم تقييم استزراع عزلات بكتيريا حمض اللاكتيك دون الخلوي وفق نشاطها كمضاد حيوي ضد ثلاثة مسببات للأمراض المنقولة بالأغذية (Vibrio parahaemolyticus وPseudomonas aeruginosa و(Escherichia coli ونشاطها كمضاد لتكون الأغشية الحيوية البكتيرية على نموذج المأكولات البحرية والأسطح الملامسة للأغذية. ومن أجل تحقيق أهداف البحث، سيتم تنفيذ العمل من خلال سبع مهام تشغيلية رئيسية والإطار الزمني للدراسة هو 24 شهراً، بتكلفة تقديرية قدرها 109,120 د.ك. و سيتم تقديم المقترح إلى مؤسسة الكويت للتقدم العلمي لتمويله بميزانية تشغيلية قدرها 21,000 د.ك.

Abstract English

Fish and fishery products are considered nutritious but highly perishable. Several proven controversies (antimicrobial resistance and health concerns) related to the use of synthetic preservatives have raised looming concerns. Demand for minimally processed and naturally preserved clean-label fish and fishery products is on the rise. Metabolites derived from microorganisms have exhibited diverse preservation capacities for fish and fishery products. Lactic acid bacteria (LAB) with probiotic potential have become highly in demand by global consumers due to their wide applicability. The aim of the proposed project is to isolate and characterize LAB bacteria from fish and investigate the possibility of using their cell-free culture to improve fish shelf life. The methodology of the proposed study will involve screening for LAB bacteria in several fish and mangrove sediment samples using conventional culture methods and the genomic method. LAB isolates and cell-free extracts will be evaluated for their antimicrobial activity against three foodborne pathogens (Vibrio parahaemolyticus, Pseudomonas aeruginosa, and Escherichia coli) and antibiofilm activity on a seafood model and food-contact surfaces. In order to fulfill the research objectives, the work will be carried out through seven major operational tasks, and the time frame of the study is 24 months at an estimated cost of KD109,120/. The proposal will be submitted to Kuwait Foundation for Advance Science to fund an operating budget of KD21,000.
Short titleAssessment of Lactic Acid Bacteria as a Bio-Preservative for Improving the Shelf Life and Quality of Fresh Fish Products
StatusActive
Effective start/end date7/08/23 → …

Fingerprint

Explore the research topics touched on by this project. These labels are generated based on the underlying awards/grants. Together they form a unique fingerprint.