Determination of the Nutritive Values of Highly Consumed Dishes in Kuwait

Project: General ResearchGeneral Research 2016 Cycle 2

Project Details

Abstract Arabic

"تهدف هذه الدراسة إلى تحديث قاعده بيانات القيمة الغذائية للأطباق الشائعة الاستهلاك في دوله الكويت لتلائم المستجدات التي طرأت على الانماط والعادات الغذائية في المجتمع الكويتي. وسوف يتم تحديد الأطباق الغذائية من نتائج دراسة المسح الغذائي الوطني لدوله الكويت. كما سوف تحدد مقادير ووصفات الأطباق قياسيا عن طريق مسح ميداني للبيوت الكويتية ومن ثم يتم طبخ هذه الأطعمة (ثلاث مرات) حسب مكوناتها الرئيسية تحت إشراف طباخ ذو خبره في المطبخ المركزي التابع لوزارة الصحة العامة. ومن ثم يتم تحضيرها وخلطها وذلك لتقييمها غذائيا وكيميائياً في مختبرات معهد الكويت للأبحاث العلمية من حيث المحتوى الغذائي والقيمة الغذائية لكل منها والذي يتكون من (الدهون، البروتين، الكربوهيدرات، الالياف، الرماد الكلي، الرطوبة، الطاقة الكلية، الأحماض الأمينية، الاحماض الدهنية، حمض الفايتك، المعادن، الكولستيرول، الفيتامينات الدهنية والفيتامينات الذائبة بالماء).
سوف تضاف هذه النتائج إلى برنامج الأيشا ESHA لتحليل الغذاء وذلك لاستخدامها في الدراسات المستقبلية المتعلقة بالغذاء وتقييم الحالة الغذائية للمجتمع الكويتي وإعداد الخطط الغذائية لتقليص الامراض المتعلقة بالغذاء كالسمنة والسكري وامراض القلب"

Abstract English

The aim of this study is to update the Kuwaiti Food Composition Data according to the new food pattern and consumption in the Kuwaiti Society. Based on the results of National Food Survey of the State of Kuwait, the nutrient value of selected composite dishes that are highly consumed in Kuwait will be determined. Recipes will be standardized through a survey among Kuwaiti household. The standardized recipes will be cooked in triplicate under the supervision of experienced cook in the central kitchen of Ministry of Health (MOH). Cooked dishes will be prepared according to their major ingredients and homogenized for nutritional evaluation in the laboratories of KISR (Kuwait Institute for Scientific Research). The dishes will be evaluated for their nutrient contents of proximate analysis (fat, protein, carbohydrate by analysis, ash, moisture, fiber and total energy), fatty acids profile, cholesterol, amino acids profile, minerals, phytic acid and water and fat-soluble vitamins. Data will be tabulated and presented in ESHA software for food analysis for easier utilizing in future studies and dietary assessment of Kuwaiti population and setting nutritional plans to decrease the prevalence of food related diseases such as obesity, diabetes and chronic heart diseases.
StatusFinished
Effective start/end date1/12/1716/01/20

Fingerprint

Explore the research topics touched on by this project. These labels are generated based on the underlying awards/grants. Together they form a unique fingerprint.