Assessment of Iodine Status among Elementary School children and pregnant Women in Kuwait

Project: General ResearchGeneral Research 2014 Cycle 1

Project Details

Abstract Arabic

"تمثل الاضطرابات الناتجة عن عوز اليود أحد المشكلات الصحية العامة وسبب رئيسي لضعف القدرات العقلية في كثير من دول العالم. فاليود عنصر غذائي ضروري للحفاظ على الصحة في جميع المراحل العمرية. لذلك أوصى المجلس العالمي لمكافحة اضطرابات عوز اليود بتقييم حالة اليود في المجتمع لجميع دول العالم. وسيتم إجراء هذه الدراسة بهدف 1) تقييم حالة اليود لدى أطفال المدارس الابتدائية والنساء الحوامل و2) تحديد محتوى ملح الطعام المستخدم في إعداد الأطعمة المنزلية من اليود.
سوف تجري الدراسة على 2100 طفل وطفلة أصحاء (أعمارهم من 6 إلى 12 سنة) سيتم اختيارهم عشوائياً من 12 مدرسة ابتدائية تمثل المناطق التعلمية الست بدولة الكويت. كما ستمثل العينة 510 امرأة حامل (أعمارهم من 21 سنة وأكثر) سيتم اختيارهن من سجلات عيادات رعاية الأمومة والطفولة في 5 مراكز رعاية صحية أولية تمثل جميع المناطق الصحية بالدولة.
ستجمع عينات بول من جميع المشمولين بالدراسة وسيتم تحليل مستوى اليود بها في مختبر مرجعي في دولة الامارات العربية المتحدة حيث أوصى بذلك المجلس العالمي. كما ستجمع 2100 عينة من ملح الطعام المستخدم بمنازل الطلبة والطالبات المشمولين بالدراسة ويتم تحديد مقدار اليود بها في مختبر الأغذية بوزارة الصحة الكويتية. سوف يتم مقارنة نتائج تحليل البول بالمعايير الدولة المحددة من قبل منظمة الصحة العالمية لمعرفة حالة اليود لدى المجتمع الكويتي. وستظهر نتائج تحليل ملح الطعام مدى الالتزام بالمواصفات القياسية الخاصة بتدعيم ملح الطعام المستخدم منزلياً بمستويات محددة من اليود."

Abstract English

"Iodine Deficiency Disorders (IDD) continue to be an important public health problem in many countries
and the main cause of irreversible mental retardation. Iodine is one of the vital micronutrients required
for optimal health throughout the life cycle. Assessing iodine status in populations is recommended by
International Council for Control of Iodine Deficiency Disorders (ICCIDD). It is crucial to set appropriate
intervention policies. However, data on iodine status in Kuwait are insufficient.
Hence, the aim of this study is 1) to determine iodine status among primary school children and pregnant
women and 2) to determine the iodine content of salt used for food preparation at the household
level. The study will be carried out through a non-interventional and cross-sectional method. It will
be school-based for school children and clinic-based for pregnant women. A total of 2600 subjects
will be recruited in the study. The subjects will include 2100 healthy school children aged between 6
to 12 years from both genders from the list of 12 cluster (schools) representing the primary schools
of the 6 governorates of Kuwait and 510 healthy, pregnant female aged 21 years and over from the
records of maternal care unit of 5 clusters (primary health care centers) representing the maternal
clinics of all Kuwait governorates. Casual urine samples will be collected from all subjects and will be
sent to an external reference laboratory in Dubai as recommended by ICCIDD to estimate Urinary
Iodine Excretion (UIE) levels according to the criteria set by WHO/ ICCIDD 2007 Guidelines. The study
will also enable collection of 2100 samples of 20 grams household salt by school children. The iodine
content in these samples will be determined in food laboratory of MOH. Analysis of urine samples from
the school children and pregnant women will show the iodine status in Kuwait which can be compared
to the international standards and analysis of the household salt, which will confirm that Kuwait is
implementing the regulation that iodization of salt at the household level is obligatory."
StatusFinished
Effective start/end date1/11/148/11/15

Fingerprint

Explore the research topics touched on by this project. These labels are generated based on the underlying awards/grants. Together they form a unique fingerprint.