Project Details
Abstract Arabic
لقد أدى الاهتمام المتزايد بصحة الإنسان واكتشاف مرض جنون البقر إلى تحول كبير في الاستهلاك الآدمي للحوم، حيث زاد استهلاك لحوم الدواجن على حساب اللحوم الحمراء، ومن الجدير بالذكر أن لحوم الدواجن تشكل مصدراً رئيسياً للكثير من الميكروبات المعوية الممرضة للإنسان مثل الـ Salmonella ، Campylobacter وكذلك الـ E. Coli وخلافها. وتعتبر الاستخدامات الحالية للمضادات الحيوية ذات مفعول محدود نسبياً في مقاومة ظهور وانتشار الأمراض التي تسببها هذه الميكروبات، وكذلك فإن الاستخدام الزائد لهذه المضادات الحيوية هو مصدر قلق بالغ من الناحية الصحية حيث أن ذلك يؤدي إلى ظهور سلالات جديدة من الميكروبات ذات درجة عالية من المقاومة للمضادات الحيوية المستخدمة، وذلك بالإضافة للتأثير الضار على صحة الإنسان من جراء التركيزات العالية للمضادات الحيوية المتراكمة في لحوم ومنتجات الدواجن، ولذلك فإن هناك حاجة ماسة حالياً لإيجاد بدائل إقتصادية فعالة للمضادات الحيوية في إنتاج الدواجن لمقاومة هذه الميكروبات المعوية الممرضة للإنسان، وقد أوضحت بعض الدراسات الحديثة أن استخدام بعض التحضيرات المحتوية على بعض أنواع الميكروبات المعوية المعروفة بـ Probiotics يمكن أن تساعد على مقاومة الإصابة بالميكروبات الضارة عن طريق ما يعرف بـ “Exclusion Mechanism”. بالإضافة إلى تأثير هذه التحضيرات على تحسين الخواص الصحية للحوم الدواجن ومنتجاتها، فهناك اعتقاد أن استخدامها له مردود اقتصادي في الإنتاج التجاري للدواجن نتيجة خفض معدلات النفوق وزيادة المناعة للدجاج، ويعتبر هدف المرحلة الأولى للمشروع هو إجراء دراسة متكاملة تشمل عزل سلالات من بكتيريا حمض اللاكتيك، وكذلك إجراء دراسات مفصلة لتقييمها لتحديد أنسب هذه السلالات لإنتاج بدائل للمضادات الحيوية في إنتاج الدواجن بالكويت.
Abstract English
The increase in health awareness and discovery of mad cow shifted meat consumption towards poultry meat at the expense of red meat. However, poultry is a recognized reservoir of enteric pathogens such as Salmonella, Campylobacter, E. Coli, etc. The current practice of using antibiotics and limited success in controlling the outbreaks of these diseases. The excessive and indiscriminate use of antibiotics is also of deep public concern because it can lead to development of resistant bacterial strains and accumulation of bacterial residue in poultry products. Therefore, cost effective alternatives to reduce or substitute antibiotics in poultry production are urgently required. Preparations of certain gut microorganisms “probiotics” have been shown to provide protection against infection with pathogenic bacteria through the competitive exclusion mechanism. In addition to improve food safety, probiotics have also been claimed to enhance the profitability through increasing poultry productivity and reducing mortality rates. The main objective of this project is is to isolate lactic acid probiotic bacteria for utilization as an alternative to the antibiotics in poultry production and to enhance profitability and improve food safety for poultry products.
Status | Finished |
---|---|
Effective start/end date | 1/09/09 → 20/09/12 |
Fingerprint
Explore the research topics touched on by this project. These labels are generated based on the underlying awards/grants. Together they form a unique fingerprint.