Evaluation of Dietary Leucine and Bacillus Probiotics on Growth, and Disease Resistance in Sobaity Advanced Fry

  • Saheb, Azad (PI)
  • AL ZAID, Abdulla (CoI)
  • EL DAKOUR, Salim (CoI)
  • KAWAHARA, Shogo (CoI)

Project: Applied ResearchApplied Research 2023 Cycle 1

Project Details

Abstract Arabic

الحد من الاعتماد على الأغذية المستوردة ، وخاصة الأغذية البحرية الغنية بالبروتين ، لا يمكن تحقيقه إلا من خلال إنتاج المزيد محليًا وتحسين مستوى الإنتاجية. يمكن تدعيم إنتاجية تربية الأحياء المائية من خلال تحسين معدل النمو والبقاء. ساعدت العديد من التعديلات الغذائية والصحية في معالجة هذه المشاكل وضمان الأمن الغذائي. يهدف الاقتراح الحالي إلى البحث في التأثيرات االداعمة لليوسين والبروبيوتيك في تعزيز النمو والبقاء ومقاومة الأمراض. الليوسين هو حمض أميني مهم يساهم في نمو العضلات. من المعروف أن المستويات المكملة من هذا الحمض تقاوم العامل المضاد للنمو المسمى myostatin. .يساعد البروبيوتيك المضاف إلى النظام الغذائي في تعزيز نشاط مركب الهضم والمناعة كما ثبت في دراساتنا السابقةFM050C) ، FM109K, FM067C). سيتم تقير الجرعة المثلى من الليوسين في غذاء زريعة السبيطي من فترة 30 يوم وحتى 90 يوم بعد الفقس. ستتم مرحلة التقييم التالية من خلال مزيج من الجرعة المثلى من الليوسين و 107 وحدات تشكيل مستعمرة من Bacillus probiotic لكل غرام من العلف. سيتم اختبار هذا المزيج لمدة 15 و 30 و 60 يومًا من التغذية. سيتم أيضًا دراسة عمل الجينات المناعية ، وجين الميوستاتين (MSTN) المناهض لتشغيل العضلات ، والجين الداعم فوليستاتين (FSTN) لتقييم مدى فعالية التدخل الغذائي. سيتم إجراء اختبار التحدي البكتيري في نهاية التجربة لتقييم المناعة الوقائية التي تحفزها المكملات الغذائية. من المقترح تنفيذ المشروع خلال سنتين بميزانية إجمالية قدرها 99،310 دينار كويتي مع طلب دعم مالي من مؤسسة الكويت للتقدم العلمي مقداره 28,800 دينار كويتي.

Abstract English

Reducing reliance on imported food, especially of the protein-rich seafood, is possible only by producing more such seafood locally and improving productivity. Aquaculture productivity can be enhanced by enhanced growth and survival of sobaity. Several nutrition and health interventions have helped address these problems and ensure food and nutritional security. The present proposal aims to exploit the synergistic effects of leucine and probiotic to enhance the growth, survival, and disease resistance of sobaity advanced fry. Leucine is an important amino acid that contributes to muscle growth. Supplemented levels are known to counter the anti-growth factor called myostatin. Probiotics in the diet help enhance the activity of the digestion-immunity complex as it has been proved in the previous studies (FM050C; FM109K, FM067C) of the authors. The project team will estimate the optimum dose of leucine in the diet of sobaity fry of 30 days post hatch (dph) till 90 dph. The next evaluation stage will be carried out with a combination of optimized dose of leucine and 107 colony forming units of Bacillus probiotic per g of feed. This combination will be tested for 15, 30, and 60 days of feeding. Expression of immune genes, muscle recruitment antagonist myostatin (MSTN) gene, and the synergist gene follistatin (FSTN) will also be analysed to evaluate the efficacy of the dietary intervention. A bacterial challenge test will be conducted at the end of the experiment to assess the protective immunity induced by the dietary supplementation. The project is proposed to be carried out in 2 years with a total budget of KD 99,310 of which KFAS will be requested for KD28,800 as financial support.
Short titleEvaluation of Dietary Leucine and Bacillus Probiotics on Growth, and Disease Resistance in Sobaity Advanced Fry
StatusActive
Effective start/end date19/03/23 → …

Fingerprint

Explore the research topics touched on by this project. These labels are generated based on the underlying awards/grants. Together they form a unique fingerprint.