Optimization and Pilot Scale Organic Greenhouse Vegetable Production

Project: General ResearchGeneral Research 2006

Project Details

Abstract Arabic

تم البدء بهذا المشروع في أغسطس 2007، وذلك إدراكا للحاجة الملحة لإيجاد نظام زراعي لتحسين الإنتاجية والمحافظة على الموارد الطبيعية، ولدراسة الجدوى التقنية والاقتصادية للإنتاج العضوي للخضراوات في البيوت المحمية في الظروف المحلية لدولة الكويت. وتضمن المشروع ثماني مهام بحثية: (1) إعداد وتحضير المواد والمنشآت، (2) تقييم وسائط النمو العضوية، (3) تقييم الركائز المغذية وطرق التطبيق، (4) الإنتاج على نطاق أولي، (5) تحليل ما بعد الحصاد للمنتجات العضوية والتقليدية، (6) دراسة الجدوى الاقتصادية، (7) تقييم التأثير البيئي، (8) إعداد التقارير. ووفقا لمعدل نمو النبات والناتج وكفاءة التكلفة، تبين أن الوسائط التي تحتوي على فيرميكومبوست، كوكوبيت، بيرلايت، سفاجوم بيتموس (1:1:1:2، أو v/v 1:1:1:1) تعتبر متساوية بالجودة أو أفضل من نظام التربة الزراعية وذلك بالنسبة لمحاصيل: الخس، الطماطم، البازلاء، الخيار و الفلفل. كذلك، فإن إضافة الـ(DOrS 15kg/cu m) للوسط، ثم إضافة المحلول الأرضي للتربة أسبوعيا، أو هيدروسيلايت السمك حسب المعدلات الموصاة، قد أنتجتا معدلات أعلى في: الطماطم والخيار والفلفل. وعامة، فإن الخضراوات المنتجة عضويا تحتوي على نسب أقل من رواسب المبيدات الحشرية بالمقارنة مع تلك المنتجة بالطرق التقليدية. وكانت نتائج دراسة الجدوى الاقتصادية مشجعة، إلا أن هذه النتائج تحتاج إلى تأكيد أكثر على المستوى التجاري. وقد اتضح أن المحاصيل المنتجة عضويا لا تحتوي على مواد كيميائية ضارة وهي ذات جودة مقبولة. ولقد حصل المهنيون والفنيون العاملون في هذا المشروع على التدريب في مجال الزراعة العضوية.

Abstract English

Realizing the immediate need for introducing innovative farming systems to improve farm productivity and conserve natural resources, this project was initiated in August 2007 to study the technical and economic feasibility of producing organic greenhouse vegetables under Kuwait’s condition. The project consisted of eight research tasks: (1) Mobilization of resources and facilities; (2) Evaluation of organic growing substrates; (3) Evaluation of nutrient formulations and application methods; (4) Pilot scale production; (5) Postharvest analysis of organically produced and conventional produce; (6) Economic feasibility study; (7) Environment impact assessment; and (8) Reporting. Based on plant growth, yield and cost-effectiveness, the substrate containing v/v and vermicompost, coco peat, perlite and sphagnum peat moss (2:1:1:1 or 1:1:1:1 v/v) were found to be equally good or even better than the soil-based growing system for lettuce, tomato, beans, cucumber and capsicum. Similarly, incorporation of DOrS (15 kg/cu m) in the substrate followed by weekly soil application of Earth Juice products or Fish Hydrosylate at recommended rates produced significantly higher yields in tomato, cucumber and capsicum. Organic vegetables generally contained less pesticide residues than the conventional produce. The results of the economic feasibility analysis conducted in this project for the pilot scale production of organic greenhouse vegetables is encouraging; these findings need to be confirmed in commercial operations. The organic produce was found to contain no harmful chemical and was of acceptable quality. On-the-job and in-house training courses were organized to train professionals and technicians participating in the project in organic vegetable production.
StatusFinished
Effective start/end date1/08/0721/10/10

Fingerprint

Explore the research topics touched on by this project. These labels are generated based on the underlying awards/grants. Together they form a unique fingerprint.